Geen producten (0)
Geen producten (0)
1 2
 

Santana

€ 19,95 (inclusief btw 9%)
Op voorraad
Specificaties
Bruto gewicht 8,00 Kg
Hoogte 150 cm (inclusief pot)
Potmaat Diameter 24 cm
Inhoud pot 6,5 Liter
Levertijd 1-2 werkdagen
Omschrijving

Malus domestica Santana

Appel voor allergie-patiënten

De enige appel die allergie-patiënten wél kunnen verdragen. Een stevige, sappige vrucht met een frisse smaak.

Wetenschappers van de Universiteit Wageningen hebben een appelras ontdekt, dat allergie-patiënten wel kunnen verdragen. Het gaat hierbij om het ras Santana. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen allergisch kunnen zijn voor een bepaald eiwit in een appel. Ze krijgen last van jeuk, tintelingen en zwellinge aan de lippen, tong en keel bij het eten van een appel.

De Santana-appel is oorspronkelijk gekweekt voor de biologische tuinbouw. De soort heeft weinig bestrijdingsmiddel nodig, omdat hij goed bestand is tegen appelziektes als schruft en boomkanker. De boom is dus voor de consument ook makkelijk te kweken. Santana lijkt op Elstar. De appel is geelgroen met een donkerrode blos. Het is een stevige, sappige vrucht met een frisse smaak.

De Santana is een goede handappel. De appel is direct na de pluk nogal zuur. Na enkele weken rijpen komt het aroma beter tot zijn recht. Bestuiving: zelfbestuivend, maar d.m.v. kruisbestuiving met o.a. Elstar of Pinova meer succes. Snoeien: in de winter of rond 1 juli. Zorg voor licht in de basis. Buig vruchtdragende takken horizontaal. Bemesting: in de herfst een rijke gift van een organische meststof. Bij rijke vruchtdracht in de zomer nog een keer. Voeg matig kalk toe voor zoetere vruchten. Hoog resistent tegen schurft en meeldauw. Plantdelen niet geschikt voor consumptie.

Bewaren
Hoe lang u appelen kunt bewaren is afhankelijk van het ras en de rijpheid van de appel. De houdbaarheid kan variëren van twee dagen tot vier weken. Zomerrassen rijpen snel. De beste bewaarplaats is koel, donker en niet te droog, liefst niet in de koelkast. Appelen die op een fruitschaal in de huiskamer liggen, worden door de hoge temperatuur en de lage luchtvochtigheid snel overrijp. Bovendien produceren appelen veel ethyleen gas, wat tot gevolg heeft dat het andere fruit op de fruitschaal sneller doorrijpt.

Schoonmaken
Eet een appel gewassen, geschild, in zijn geheel of in partjes. Voor een kind is het prettig als het klokhuis er met een appelboor wordt uitgehaald. Appelen verkleuren na het schillen snel bruin. Door het toevoegen van een beetje citroen- of limoensap (bijvoorbeeld in fruitsalades) is dit te voorkomen.

Consumptie
Een appeltje eet u niet alleen uit de hand. Er zijn oneindig veel recepten waarin de appel de hoofdrol speelt. Bekende recepten zijn appeltaart, appelmoes en appelflappen.

Voedingswaarde
Appels zijn lekker en gezond. Ze bevatten niet zo veel vitamine C, maar wel veel kalium en voedingsvezels. Verder zijn ze rijk aan mineralen, kalk en ijzer. De calorie-arme appel komt in elk afslankdieet voor. Tevens zegt men dat appels cholesterol verlagend zijn.

Ook interessant

€ 19,95

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.