Deze leuke kleine dwergamandel groeit enkele centimeters per jaar en geeft echte vruchten. Geschikt voor balkon en terras en kan ook in de volle grond geplant worden. Bestuiving: zelfbestuivend, bij handmatige bestuiving (d.m.v. kwast) meer succes. Vruchten koel drogen en bewaren. Snoeien: snoeien is bijna niet nodig, enkel de plant in vorm houden. Hoe ouder de plant hoe minder snel deze groeit. Bemesting: eenmaal per jaar bijmesten met organische meststof.
De amandel is veelal bekend om zijn uitbundige roze bloei in het voorjaar. De nectar trekt veel insecten aan die voor de bestuiving zorgen. Een amandelboom is relatief groot en groeit het beste op een beschutte plaats in de volle zon. De Prunus dulcis is een zoete variant van de amandel, welke beter voor consumptie geschikt is dan zijn bittere “broertje” de amara.
Bij de amandel eten we eigenlijk niet het vruchtvlees, maar een deel van de pit. Een amandel is dus geen noot. Na het “kraken” kan de amandel zo worden gegeten, maar de amandel heeft ook toepassing in veel gerechten. Vooral de amandelspijs is erg bekend.
De Robijn is een amandelstruik. Bestuiving: zelfbestuivend, bij handmatige bestuiving (d.m.v. kwast) meer succes. Bloei: eind maart, rijk bloeiend. Pluk de vruchten rijp, dan zijn ze aromatisch. Vruchten koel drogen en bewaren. Snoeien: na de oogst. Snoei niet te veel, haal alleen wat dorre takken weg. Bemesting: aan het einde van de winter een ruime hoeveelheid organische meststof. Dit amandelboompje kan vooral perzikbomen goed bestuiven.
© 2024 www.fruitboom.nl - Powered by Shoppagina.nl